125
продуктa
Изглед
Филтри
Размер
Цвят
Марка
Колекция
Цена
Категории
Размер
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
44.5
Цвят
черен
оранжев
син
червен
зелен
бял
сив
жълт
златист
кафяв
розов
Марка
Acerbis
Alpinestars
Eleveit
FXR
Gaerne
SIDI
UFO
Колекция
Aria
Aspen
Crossair
Crossfire 3
Crossfire 3 SRS
Dakar
Fastback
Faster-3
Flame
G.Rocket
GP1
GRW
GX-J
GX1
GX1 Evo
Helium
Mid Adventure 2
Nucleus
REX
SG-J
SG12
SG22
Stelvio
Step
Tech 10
Vento
X Power Enduro
X-Legend
X-Power
X-Privilege
X-Tarmac
Yuma
Цена
лв.
лв.
Сортиране
Най-нови
Цена най-ниска
Цена най-висока
Най-намалени

Защо са необходими мото ботуши?

Ботушите за мотори са специално проектирани и произведени обувки, предназначени за мотоциклетисти. Една от основните им функции е да предоставят защита на краката на мотоциклетиста. Те са проектирани да предпазват от удари, сцепление и абразии, които могат да възникнат по време на падане или други нещастни събития.

Разработени и изпълнени са с оглед поддържане на правилната анатомия на краката и глезените. Това помага за предотвратяване на наранявания и неприятности по време на каране. Те предоставят подходяща подкрепа за краката и глезените, както и амортизация за абсорбиране на вибрации по време на каране.

Някои модели мото ботуши са оборудвани с подсигуряващи системи, които подобряват контрола върху мотора, особено по време на маневри и спиране.

Не на последно място се отделя внимание и на стила и дизайна на ботушите. Те съчетават функционалност с естетика. Мнозина мотористи избират ботуши, които не само ги защитават, но и отразяват техния личен стил.

Как да изберете ботуши за мотор?

Ето какви критерии за избор най-често се прилагат:

На пазара се предлагат различни типове ботуши и всеки един от тях има своите специфики. Това е така, тъй като не всеки тип ботуши е подходящ за различните стилове на езда.

Според стила на езда

Ако предпочитате екстремното каране извън пътя или ездата на пистата, ботушите, които ще са ви необходими трябва да предлагат максимално добра защита, здравина и твърдост.

Ако сте уличен ездач, можете да се спрете или на модели, които са по-стилизирани и без много голяма защита и имат приемлив за градските условия дизайн.

За любителите на дългата езда подходящите мото ботуши са тези, които предлагат не само голям комфорт и добра защита, но и имат добра вентилация и хидроизолация.

Според дължината на ботушите

Дължината на мото ботушите варира от дължина до глезена до дължина до средата на прасеца. В долния край на спектъра са мото ботите с дължина до глезена.

Те са ниски колкото обикновена маратонка или малко по-висока обувка и са доста удобни, но не осигуряват много добра защита на глезена. 

Мото ботушите с ¾ дължина са по-високи и защитават крака и глезена по-добре, а пълният размер - високите ботуши, покриват крака до средата на прасеца и осигуряват максимална защита.

Истината е, че колко високи да са ботушите зависи както от стила на каране, така и от защитата, от която се нуждаете

Според материалите, от които се изработват мото ботушите

Материалите, от които се изработват обувките и ботушите за мотор се различават от тази, които носите в ежедневието. Изискването към материалите, които се влагат в производството на мотоциклетните ботуши е той да е достатъчно здрав, за да може да осигури необходимата защита на крака в случай на инцидент.

Обикновено, материалите, от които се произвеждат мото ботушите са обработена висококачествена, естествена кожа или текстил с полимерни вложки. За още по-голяма защита и дълготрайност, основните материали се комбинират и с материали като:

- Gore - Tex - дишаща, водоустойчива мембрана, която отнема влагата от краката и ги поддържа сухи, дори и при цял ден непрекъсната езда.

- TRU (термопластичен полиуретан) - това е вид пластмаса, която се използва за изработка на по-голяма част от бронята и плъзгачите. TRU е силно устойчив на абразия, има висока якост при удар и е с висока гъвкавост при ниски температури.

- Кевлар - това е синтетично влакно, което е много устойчиво на износване. Някои производители дори използват кевларени нишки, за да направят шевовете на мото ботушите още по-здрави.

Според материала за подметка

Подметките на мото ботушите се изработват от много здрава и устойчива на приплъзване гума. В зависимост от стила на езда, който практикувате можете да се спрете както на по-мека подметка, така и на по-твърда.

При по-меката подметка на мото ботушите, подметките имат по-добро сцепление, но се износват по-бързо. При по-твърдата - ще издържат по-дълго, но сцеплението няма да е толкова добро.

Едни от най-добрите подметки за мото ботуши са Vibram (не плъзгаща и маслоустойчива подметка) и Goodyear Welt.

При избор на ботуши, обърнете специално внимание на шевовете и на това как е свързана подметката. Качествените мото ботуши са с двойно или тройно зашиване, а подметката задължително е шита, а не лепена!

Според допълнителните броня и защита

Обикновено състезателните и спортните модели се предлагат с вградена броня от кевлар, карбон или пластмаса, която е поставена на най-уязвимите и крехки зони като пети, пръсти, глезени.

При мото ботушите и ботите за улична езда обикновено бронята е във вид на стоманени пластини, които се поставят за защита в областта на пръстите.

Според начин на захващане

Друг важен критерий при избора на мотоциклетни ботуши е закопчаването и разкопчаването. За разлика от ежедневните ви обувки, мотоциклетните са със специално закопчаване (велкро системи) или специални връзки и катарами.

Велкро системите и връзките са подходящи за ботуши за улична езда или за дълга езда, докато катарамите са предпочитани при спортните и състезателните мото ботуши, защото осигурят по-голяма стабилност на крака.

Видове мото ботуши

 1. Спортни ботуши (Sport Boots) - предназначени са за мотоциклетисти, които карат на трасета и използват спортни или суперспортни мотоциклети. Те предоставят висока степен на защита за глезените и пръстите. Спортните ботуши обикновено са високи, поддържат стегната форма на крака и предлагат вентилационни отвори за подобрено охлаждане.
 2. Рейсинг ботуши (Racing Boots) - предназначени са за професионално мотоциклено състезание и каране на високи скорости на писта. Те са обикновено високи, с много технологични подробности и напълно съчетават защита и мобилност.
 3. Спортни обувки за туризъм (Sport Touring Boots) - подходящи за мотоциклетисти, които обичат спортния стил, но същевременно търсят комфорт и универсалност. Тези обувки предлагат по-голям комфорт и са подходящи за по-дълги пътувания.
 4. Спортни обувки за градско каране (Urban Sport Boots) - предназначени за мотористи, които използват мотора си в градски условия. Те обикновено са по-леки и гъвкави, предоставяйки комфорт и маневреност.
 5. Спортни обувки за офроуд (Sport Off-road Boots) - за мотоциклетисти, които предпочитат офроуд и ендуро каране. Тези обувки предлагат защита на глезените от удари и наранявания, както и солидна защита от влага и прах.

Стандарти за безопасност в мотоциклетната индустрия при производство на обувки за мотоциклети

Важно е, че производителите следват тези стандарти, за да гарантират, че техните продукти предоставят необходимата защита на мотоциклистите. Някои от основните стандарти в тази област включват:

 • EN 13634: Този европейски стандарт установява изискванията за производство на облекло за мотористи, включително обувки. Той включва тестове за устойчивост на абразия, устойчивост на счупване и устойчивост на изпъкнали части.
 • CE (Conformité Européenne): Маркировката CE показва, че продуктът е съобразен с основните изисквания за здраве и безопасност в Европейския съюз. За обувките за мотоциклети това включва специфични стандарти и изпитания.
 • ISO 13634: Международна стандартизация, която също установява изисквания за обувки за мотоциклетисти. Този стандарт включва тестове за абразивна устойчивост и други параметри, които са важни за безопасността.
 • ASTM F2413: Този стандарт се използва основно в Съединените щати и установява изискванията за обувките със стоманени бомбе и стоманени подложки. Въпреки че не е специфичен за мотоциклетна обувка, той може да бъде приложен в този контекст за по-голяма защита на краката.
 • ANSI/ISEA Z41: Този американски стандарт установява изисквания за безопасността на обувките и включва различни класификации за устойчивост на удар, абразия и други параметри.

Какви марки ботуши за мотор се предлагат на пазара?

На пазара има множество марки, предлагащи обувки за мотоциклети, като всяка от тях се фокусира върху различни аспекти като стил, комфорт и безопасност. Важно е да се отбележи, че някои марки предлагат различни стилове обувки за различни стилове на каране, като например туристически, спортни или градски обувки. Ето някои от популярните марки:

 • Alpinestars - известна марка с дългогодишен опит в производството на екипировка за мотоциклети. Те предлагат разнообразие от обувки за различни стилове каране, включително спортни и туристически модели.
 • TCX е италианска марка, която се специализира в производството на обувки за мотоциклети. Те предлагат продукти с висок стандарт на безопасност и комфорт.
 • Sidi е друг италиански производител с висококачествени ботуши за мотор. Те са известни с използването на високотехнологични материали и иновативни дизайни.
 • Dainese е италианска марка, предлагаща висококачествени мотоциклетни обувки, включително тези, които са част от техните колекции за състезателен спорт и туризъм.
 • REV'IT! е холандска марка, която предлага обувки със съвременен и стилен дизайн. Те се фокусират върху комбиниране на мода с високи стандарти за безопасност.
 • Forma е италианска марка, специализирана в производството на мотоциклетни обувки за различни стилове. Те са известни със своите удобни и функционални модели.
 • Iconе американска марка, която съчетава стил със сигурност. Те предлагат разнообразие от обувки, включително модели с агресивен дизайн и различни технологии.
 • Bates е марка, известна предимно със своите обувки за служителите във въоръжените сили, но също така предлага и мотоциклетни обувки с високо качество.

Защо да поръчате от BobiMX.com

BobiMX.com e официален представител за България на над 30 топ марки за Мотокрос, Ендуро, ATV, Мото екипировка, Гуми и Части за мотор.

В нашия онлайн магазин BobiMX.com ще откриете богата гама от качествена мото екипировка на конкурентни цени.

Ние можем да ви предложим всичко, от което един моторист се нуждае, за да е напълно защитен по време на езда!

Нашата продуктова листа включва всички еламенти от мото екипировката - Облекла, Каски, Ботуши, Протектори, Очила, Раници и чанти на фирми специалисти в тази област.

Държим продуктите, които предлагаме да са сертифицирани и с отлично качество и затова се радваме на висока репутация сред клиентите.

Ние предоставяме сигурни методи за плащане и гаранции при условията за връщане на продуктите.

Ние от мото магазин BobiMX.com, говорим на вашия език и можем не само да ви предложим точно това, от което имате нужда, но и да ви дадем професионален съвет при избора!