17
продуктa
Изглед
Филтри
Размер
Цвят
Марка
Колекция
Цена
Категории
Размер
XS
S
MS
M
L
XL
XXL
Цвят
черен
син
червен
бял
сив
жълт
розов
Марка
Acerbis
Airoh
Shark
Колекция
Aria
City Cruiser
Firstway 2.0
Helios
Skodela
Цена
лв.
лв.
Сортиране
Най-нови
Цена най-ниска
Цена най-висока
Най-намалени

Градското каране се характеризира с определени особености и изисквания, които се различават от тези на туристическото или спортно каране. Този стил обикновено се асоциира с удобство, маневреност и съобразяване с градските условия.

В градските условия, където често има много спирания и стартирания, леките и компактни мотори са предпочитани. Това прави маневрирането по-лесно и позволява на моториста да се справи с плътния градски трафик.

Скутерите и мотопедите са чест избор за градско каране. Те са леки, икономични и осигуряват лесен достъп до градските улици. 

Каските за скутер, наричани още Оpen Face каски, са проектирани основно за градско каране. Каската за скутер има прилика с другите видове, но в предната част не покрива брадичката. Има варианти с визьор, без визьор или визьор, който може да бъде премахнат. 

 Характеристи на скутерите като МПС 

Скутерите са особено подходящи за кратки разстояния в градски условия, предоставяйки удобство, лесно управление и възможност за бързо спиране и стартиране. Техните характеристики ги правят популярни сред градските мотористи и тези, които търсят лесен и икономичен начин за транспорт.

Скутерите са специфичен вид моторни превозни средства с характерни особености, които ги отличават от другите видове мотори. 

Те имат лека и компактна конструкция, като рамката им е проектирана така, че да е лесно управляема. Дизайнът на скутерите е често с по-кратка задна част и по-висока предна част.

Скутерите са оборудвани с малки до средни по големина двигатели, които са икономични и подходящи за градско движение. Обикновено става въпрос за четиритактови или двутактови двигатели с по-малка обемна мощност.

Имат малки колела в сравнение с други видове мотори. Това предоставя по-добра маневреност в градски условия. Гумите обикновено са по-тънки и с по-голям диаметър, което подобрява управлението.

Седалката на скутерите е нискa и плоска, като позволява по-лесно качване и слизане от мотора. Разположението на краката на моториста обикновено е близо до пода, което допринася за удобството при спирания и стартиране.

Имат под седалката пространство за съхранение на малки предмети. Това ги прави практични за градско движение и пазаруване.

Особености на каските за скутер предвид стила на каране

Каските за скутер наричани още Оpen Face каски са проектирани основно за градско каране.

В градското каране мнозина мотористи предпочитат тези от тях с отворен дизайн или модели с открито лице с възможност за визьор. Те предоставят по-добра видимост и комфорт.

Отворените каски за мотор са подходящи за скутери, защото при този вид мотори скоростта на движение е значително по-ниска, отколкото при пистовите например. Този тип осигуряват средно ниво на защита. Ето някои основни характеристики на отворените каски за скутер:

 • Отворен дизайн

Много от каските за скутер са с отворен дизайн, оставяйки лицето на моториста открито. Този тип каска предоставя по-голяма видимост и удобство, особено при честите спирания и стартирания в градски условия.

 • Леки и компактни

Каските за скутер са обикновено леки и компактни и това ги прави подходящи за градско каране, където се налагат чести спирания, тръгвания и маневри.

 • Добра вентилация:

 Каските за скутер не разполагат с вентилация или рядко се среща, просто защото отвореният тип позволява достатъчно добро обдухване и охлаждане, което осигурява постоянен въздушен поток и комфорт през различните сезони.

 • Система за закопчаване

Системите за закопчаване позволяват бързо и лесно закопчаване и разкопчаване, осигурявайки сигурно закрепване и лесно сваляне. Закрепването на каската за скутер е посредством D пръстени, катарами или магнитни закопчалки.

 • Защита на лицето

В някои модели каски за скутер, които имат отворен дизайн, е включен и прозрачен визьор, който може да се използва за защита на лицето от вятър, насекоми и прах. Това може да бъде особено полезно при по-високи скорости.

 • Повишена видимост

Някои каски за скутери са проектирани с ярки цветове и отразителни елементи, за да увеличат видимостта на моториста на пътя, особено при нощно каране.

Как да направим избор?

Каската е задължителен компонент от цялостната мото екипировка. Изборът ѝ следва да бъде извършен с оглед на някои важни технически показатели като:

 • Материали за изработката - Качеството на каските може да се определи от материалите, от които са направени. Трябва да бъдат от поликарбонат или от ABS. Материалите са твърди, но имат много ниско тегло.
 • Размер - важно е да бъде точният, за да има пълно прилепване. Безопасността започва от правилно поставената каска. Тя трябва да ви е удобна, без да е прекалено стегната или твърде свободна и да се движи около главата. Потърсете възможност за регулиране и подплънки за перфектно прилягане.
 • Наличие на очила и визьор;
 • Допълнителни функции- Има някои каски за скутер, които имат екстри, които подобряват карането. Сенници, миещи се подплати, Bluetooth високоговорители и др.
 • Дизайн, цвят и цена.

Каски за електрически скутери

Когато избирате каска за електрически скутер, трябва да вземете предвид същите основни характеристики като за мотори и мотоциклети.

Пълните и модулните каски предоставят по-голяма защита в сравнение с отворените каски, но може да предпочетете отворен дизайн за по-добра видимост и вентилация.

Електрическите скутери се използват в градски условия, където защитата на лицето може да бъде важна. Разгледайте каски с вграден визьор или възможност за прикачане на прозрачен визьор за допълнителна защита.

За ежедневна употреба в градски условия, изберете лека и удобна каска. Това ще направи карането по-приятно, особено ако често прекъсвате карането.

Градското каране може да предизвика загряване, затова каската ви трябва да предлага добра вентилация. Вградените вентилационни системи са полезни, за да поддържат свежест през топлите месеци.

Изберете каска със здрава и сигурна закопчалка. Проверете размерите на вашата каска, като използвате таблиците с размери на производителя, за да се уверите, че тя съответства на вашата глава.

Ако обичате технологичните изживявания, разгледайте каски с вградена съвместимост с Bluetooth. Това позволява лесно свързване с мобилни устройства, комуникация и слушане на музика по време на каране.

Цената е важен фактор. Необходимо е да бъде в рамките на вашия бюджет, но не правете компромиси с качеството и безопасността.

Каска за скутер "половинка"

Каските за скутер в стил "половинка" са леки и удобни. Те предлагат частична защита на главата като оставят лицето открито. Този вид каски често се използват за кратки разстояния и предлагат по-голяма свобода и вентилация, но не осигуряват пълна защита на лицето и челюстта.

Поради отворения дизайн, каските тип "половинка" предоставят добра вентилация и комфорт, особено при ниски скорости, градско каране и кратки разстояния.

Повечето от тези каски използват микрометрични закопчалки за лесно и бързо закопчаване и откопчаване.

Има разнообразие от дизайни и цветове на каските тип "половинка", които позволяват на мотористите да избират в стил, отговарящ на техните предпочитания.

Някои модели предлагат вградени визьори или възможност за прикрепяне на визьори за допълнителна защита на очите от вятър и насекоми. Ако носите очила, проверете дали тази каска е удобна и пригодена за тяхната употреба.

При избора на каска тип "половинка" за скутер, винаги трябва да се придържате към стандартите за безопасност и да вземете предвид регламентите във вашия регион.

Често задавани въпроси

Мога ли да използвам каска за мотор вместо каска за скутер?

Каските за мотор и скутер обикновено са подобни по структура и функционалност. Все пак, е важно да използвате каска, която е сертифицирана и отговаря на съответните стандарти за безопасност.

Как да избера правилния размер на каска за скутер?

За да изберете правилния размер на каска, използвайте таблиците с размери, предоставени от производителя. Обикновено те предоставят мерки за обиколка на главата в сантиметри.