Стъпенките са важен компонент на мотоциклетите, които осигуряват комфорт и стабилност на водача и пътника. Те играят ключова роля както за ергономията, така и за управляемостта на мотоциклета.

Какви видове стъпенки има?

  • Стъпенките за водача и пътника

Различават се значително по дизайн, разположение, функционалност и материали. Тези различия са насочени към оптимизиране на управляемостта и комфорта за водача и осигуряване на стабилност и удобство за пътника. Правилният избор и настройка на стъпенките могат значително да подобрят изживяването при каране на мотоциклета както за водача, така и за пътника.

  • Материали за изработка

Използва се алуминий, който е лек и здрав материал и е популярен при спортните и състезателните стъпенки. Неръждаемата стомана е здрав материал, използван за стъпенки, които трябва да издържат на големи натоварвания. Пластмасата е по-лек материал, използван основно за декоративни и по-евтини модели стъпенки.

Кои са основните изисквания към стъпенките на водача?

Стъпенките трябва да са разположени така, че водачът да може да заема удобна и ефективна позиция за управление. Това включва правилната височина и отстояние от седалката. Възможността за регулиране на стъпенките по височина и ъгъл е важна за позицията според предпочитанията на водача.

Стъпенките трябва да са изработени от здрави и издръжливи материали като алуминий или стомана, които могат да издържат на големи натоварвания и въздействия. Материалите трябва да са устойчиви на корозия, за да запазят своята функционалност и външен вид дълго време.

Трябва да имат грапава или гумирана повърхност, която да осигурява добро сцепление с обувките на водача, предотвратявайки подхлъзване, да са остатъчно широки, за да осигурят стабилност. Наличието на амортизационни елементи или гумени подложки, които да намаляват вибрациите, е важно за повишаване на комфорта при дълги пътувания.

Стъпенките трябва да са здраво монтирани и фиксирани, за да осигурят стабилна платформа за краката на моториста, не трябва да се движат или разклащат по време на каране.

Някои модели стъпенки са сгъваеми, което позволява прибирането им, когато не се използват, за по-добра аеродинамика и предотвратяване на наранявания при падане и да има възможност за лесна подмяна и ремонт, в случай, че се повредят или износят.

Защо да изберете bobimx.com?

В нашия онлайн магазин ще откриете богата гама от висококачествени леви, десни и централни степенки за мотор от топ брандове като DRC-Zeta, Exed Parts, Moose Racing и Scar на много достъпни цени. 


 

28
продуктa
Изглед
Филтри
Цвят
Марка
Цена
Категории
Цвят
черен
оранжев
син
червен
сив
Марка
DRC-Zeta
Exed Parts
Moose Racing
Scar
Цена
лв.
лв.
Сортиране
Най-нови
Цена най-ниска
Цена най-висока
Най-намалени