467
продуктa
Филтри
Цвят
Марка
Колекция
Цена
Категории
Цвят
черен
оранжев
син
червен
Марка
Acerbis
DP Brakes
DRC-Zeta
Exed Parts
KTM
Moto-Master
ProX
Scar
X-Grip
Колекция
Flame
Nitro
Цена
лв.
лв.
Сортиране
Най-нови
Цена най-ниска
Цена най-висока
Най-намалени

Спирачна система на моторите

Спирачната система на мотоциклетите играе изключително важна роля за безопасността на шофьора и всички на пътя. Тя предоставя средство за забавяне и спиране на мотоциклета и трябва да функционира ефективно при всички условия. Спирачната система на мотоциклетите обикновено се състои от няколко основни компоненти:

  1. Дискови спирачки (или барабанни спирачки): Дисковите спирачки са по-разпространени на съвременните мотоциклети. Те се състоят от метален диск (ротор), който е закрепен към колелото и спирачни накладки, които се стягат около диска, когато се натисне спирачният лост или дръжка. Барабанните спирачки са по-редки и се състоят от въртящ се барабан и спирачни обувки.

  2. Спирачни накладки: Това са нагръдни обувки или накладки, които идват в контакт с диска или барабана, когато се прилага спирачка. Триенето между накладките и диска създава сила, която забавя мотоциклета.

  3. Спирачни клапани и цилиндри: Те увеличават силата, която се прилага върху спирачните накладки. Когато се натисне спирачният лост или дръжка, това увеличава налягането в спирачната система.

  4. Спирачни маркучи: Спирачните маркучи съдържат течност (най-често спирачна течност), която се предава от резервоара до спирачните клапани и цилиндри. Тази течност трансферира силата, генерирана от спирачните клапани, към спирачните накладки.

  5. Резервоар за спирачна течност: Това е мястото, където се съхранява спирачната течност. Тя трябва да бъде редовно поддържана и нивото й трябва да се проверява.

  6. Спирачен лост или дръжка: Този елемент е управляващият механизъм, който позволява на шофьора да прилага спирачната система.

  7. Резервоар за спирачна течност: Този резервоар съхранява спирачната течност и осигурява подходящо ниво на течност, за да поддържа правилната функционалност на спирачната система.

Спирачната система на мотоциклетите е от съществено значение за безопасното каране и трябва да се поддържа в отлично състояние. Редовната проверка, поддръжка и замяна на износени части са от съществено значение, за да се гарантира, че спирачките работят правилно и надеждно.