49
продуктa
Изглед

Предимства и недостатъци на протекторите

Протекторите за мотоциклети са предназначени да предпазват мотористите от потенциални травми при падане или катастрофа. Въпреки важното си място в мото екипировката, те имат освен предимства, така и недостатъци. 

Предимства:

 • Защита от травми:

Основната функция на протекторите е да предпазват части от тялото на моториста, като гърба, раменете, лактите, коленете и др., от наранявания при падане или удар.

 • Повишаване на сигурността

Подобряват сигурността на моториста, намалявайки риска от сериозни травми при нещастен случай.

 • Комфорт и свобода на движение

Всеки модерен протектор е проектиран да осигуряват комфорт и свобода на движение, позволявайки на ездачите да управляват мотора с лекота.

 • Вентилация 

Някои са оборудвани с вентилационни отвори и дишащи материи, които подобряват циркулацията на въздуха и удобството по време на каране.

 • Модуларни и адаптивни дизайни

Някои протектори са модуларни и могат да се регулират или свалят, когато не са необходими, например при каране в градски условия.

Недостатъци

 • Ограничение на избора за облекло

Много протектори са интегрирани в специални якета, панталони или обувки, което може да ограничи свободата на мотоциклетиста да избира своето облекло.

 • Тежест и загряване

Също така те могат да увеличат общата тежест на облеклото и да предизвикат допълнително загряване на тялото, което може да бъде неудобно, особено при високи температури.

 • Цена

Висококачествените протектори често са скъпи, което може да бъде фактор при избора им от мотористите.

 • Неудобство при носене 

Поради дизайна им, някои модели могат да бъдат неудобни за носене извън контекста на мотоциклетното каране.

 • Не винаги гарантирана защита 

Не могат да предпазят от всякакъв вид травми. В зависимост от обстоятелствата, те може да не предоставят необходимата 100% защита.

Видове протектори за мотор

Протекторни наколенки

Протекторните наколенки са важен елемент от защитното облекло за мотористи, предназначени за предпазване на колената по време на каране.

Някои от основните материали, които се използват за изработка на наколенки са твърди пластмаси и полимери.

Мнозинството протекторни наколенки са направени от удароустойчиви твърди пластмаси или полимерни материали, които предоставят отлична защита от удари и триене.

Някои модели включват меки подложки, гелове или пяна, които предоставят допълнителен комфорт и амортизация при удар. В редки случаи, някои съдържат метални пластини, които осигуряват по-голяма устойчивост на удари.

Много протектори имат външни обвивки от тъкани или ленти, които не само добавят към стила, но и осигуряват допълнителна здравина и поддръжка.

Мотоциклетистите, които носят наколенки, могат да се чувстват по-сигурни, като знаят, че техните колена са добре защитени. Наколенките са регулируеми и могат да се адаптират към различни размери и стилове на облекло. Някои предлагат и системи за бързо закрепване.

Някои мотоциклетисти могат да изпитват ограничение на свободата на движение, особено при дълги пътувания, поради размера и конструкцията на протекторните наколенки.

Ако наколенките не са правилно регулирани или закрепени, може да съществува риск от преместване по време на каране, което може да намали ефективността им.

Протекторни налакътници

Протекторните налакътници са също толкова важен компонент от защитното облекло, като предоставят защита на лактите по време на падане или катастрофа. 

Материалите, от които се изработват са аналогични с тези на наколенките. 

Протектори за гръб

Предназначени са да предпазват гърба и гръбначния стълб при падане или катастрофа. Те се различават по дизайн, материали и функционалности.

Много протектори за гръб са изградени от удароустойчиви твърди пластмаси или полимерни материали, които предоставят отлична защита от удари. Някои модели включват меки подложки, гелове или пяна, които осигуряват допълнителен комфорт и амортизация.

Има модели, които са оборудвани с вентилационни отвори подобряващи циркулацията на въздуха и предотвратяват прегряването. Други са направени от гъвкави и адаптивни материали, които следват контурите на гърба и осигуряват свобода на движение.

Основното предимство при използване на протектор за гръб е предпазването на гърба и гръбначния стълб от травми при падане или удар.

Ризници/брони

Това са защитни елементи, които могат да се носят под или върху облеклото на мотоциклетиста с цел предоставяне на допълнителна защита. Тези елементи често се използват в съчетание с другите видове защитно облекло и обикновено са направени от удароустойчиви материали. 

Удароустойчиви твърди пластмаси и полимери са често използвани за изработване на брони, предназначени за предпазване от удари и абразии.

В редки случаи, някои видове брони могат да включват метални протектори за допълнителна устойчивост на удари.

 • Видове Ризници (Брони)

Има различни видове ризници: 

- за гърба - предоставят допълнителна защита на гръбначния стълб и гърба.

- брони, разположени в предната част на торса - предпазват гърдите и костите от травми при падане.
- брони за ръцете и ръкавите - предлагат защита на ръцете, предпазвайки ги от удари и травми.

- протектори за краката - предоставят защита на бедрата, коленете и глезените при падане.

Някои модели обединяват защита за гърба и торса, предоставяйки пълнокомплектна защита на горната част на тялото.

Защита на врата на моториста

Защитата на врата на моториста е важна част от защитното облекло, което има за цел да предпазва врата и шията от потенциални травми при падане или катастрофа. 

Използват се меки подложки и пяна, които могат да бъдат вградени в защитните елементи, предназначени за вратната област, за да предоставят комфорт и амортизация.

Някои защитни елементи за вратата могат да имат функционални дизайни, които осигуряват защита, без да ограничават гъвкавостта и свободата на движение.
- Възглавници за врат - Това са меки подложки или възглавници, които се поставят около врата и предпазват от удари.
- Протектори с покритие за врат - твърди, покрити с подходящи материали, които предпазват вратата от удари и триене.
- Шалове с вградена защита - шалове или бандажи с вградени защитни елементи, които предпазват вратата и част от лицето.

 Кои са водещите марки производители на протектори ?

На пазара има няколко водещи марки производители, които се специализират в производството на защитно облекло за мотористи. В зависимост от конкретните нужди и предпочитания, те могат да избират между различни марки. Ето пет от водещите и известни марки в тази област:

 • Alpinestars:

Alpinestars е една от водещите марки в света на мото облекло и екипировка. Те произвеждат широка гама от защитно облекло за гърба, коленете, раменете и др.

 • Dainese:

Dainese е италианска марка, която също е известна с висококачествени защитни елементи. 

 • REV'IT!:

REV'IT! е холандска марка, която съчетава стил и функционалност в своите продукти. Техните продукти обикновено се интегрират в облеклото си.

 • Leatt:

Leatt е известна със своите иновации в областта на защитата на вратът и главата. Те се фокусират и върху защитни системи за вграждане.

 • Knox:

Knox е британска марка, която е специализирана в производството на висококачествени мотоциклетни протектори за гърба, ръцете и др.

Защо за се доверите на BobiMX.com

В онлайн мото магазин BobiMX се стремим да предлагаме на своите клиенти висококачествена мото екипировка на ниски цени. Предлагаме продукти на водещи брандове в областта и даваме решение за всички мотористи, които искат да допълнят своята мотокрос и мото екипировка.

Ако имате въпроси при избора на протектори за тяло, каски или мото аксесоари то може да се обърнете към служител в нашия онлайн магазин и да получите адекватен съвет. 

Прочетете още
Прочетете по-малко
Филтри
Размер
Цвят
Марка
Колекция
Цена
Категории
Размер
S
S/M
M
L
L/XL
XL
XXL
134-146 cm
T1
Цвят
черен
оранжев
син
карбон
бял
сив
жълт
Марка
100%
Acerbis
Alpinestars
Asterisk
Bering
Leatt
Колекция
3DF
Bionic
Carbon Cell 1
Fortis
Omega
X-Strong
Цена
лв.
лв.
Сортиране
Най-нови
Цена най-ниска
Цена най-висока
Най-намалени