58
продуктa
Изглед

Какъв вид ауспух да изберем?

Има много видове изпускателни системи за мотори, всеки от които е предназначен за различни цели. Някои от основните видове са:

Стандартен ауспух

Това са ауспусните системи, които се предлагат от производителя на мотора и се инсталират като оригинално оборудване. Те са проектирани за основна работа без значително подобрение на производителността или звука на мотора.

Спортен ауспух

Те се проектират да подобрят производителността на мотора чрез по-гладко изхвърляне на газовете и оптимизиране на движението на въздуха. Те могат да предложат и по-агресивен звук, който да увеличи възбуждането при каране.

 Изпускателни системи с катализатори

Включват катализатори, които намаляват вредните емисии на мотора, като се съобразяват със съответните екологични стандарти и регулации.

Изпускателни системи със звукови клапани

Някои ауспусни системи включват звукови клапани, които позволяват на моториста да регулира звука на мотора. Тези клапани могат да бъдат отворени или затворени в зависимост от предпочитанията на шофьора или условията на шофиране.

Системи с променлив диаметър

Някои спортни ауспуси имат променлив диаметър на тръбите, което може да подобри производителността на мотора при различни обороти.

 Изпускателни системи за тунинг

Проектират се за максимална производителност и звуков ефект. Те обикновено се използват в състезания.

В мото магазина bobimx.com предлагаме разнообразие от ауспуси на много от най-известните фирми в бранша, като HGS; KTM; Oxa Factory; Pro Circuit; Progrip; Twin Air и др. Всички те са с гарантирано качество и гаранции. Предлаганият избор е както по видове, топ модели и размери, така и в широк ценови диапазон.

Ауспуси за мотори - с какво да се съобразиш при избор

При избора на ауспух за мотор са важни няколко основни параметъра, които трябва да се вземат предвид:

 • Тип на мотора

 В зависимост от типа на мотора (двутактов или четиритактов),може да се изисква специфичен тип ауспух. Проучете различните марки и модели, които са налични.

 • Производителност

Ако търсите подобрение на производителността на мотора, можете да изберете ауспух, който е проектиран да подобри разхода на гориво, мощността или отзивчивостта на двигателя. Те често имат специални дизайни или конструкции, които подобряват движението на газовете или намаляват съпротивлението на изходните газове.

 • Шумопоглъщане

 Ако ви е важно намаляването на шума от мотора, можете да изберете ауспух със специални шумопоглъщатели или дизайн, който е по-тих от стандартния.

 • Екологични изисквания

 В някои случаи можете да се интересувате от изпускателни системи, които включват катализатори или други технологии за намаляване на вредните емисии, които съответстват на екологичните стандарти и регулации.

 • Материал и издръжливост

Възможно е да предпочетете ауспух, който е изработен от висококачествени материали като неръждаема стомана или титан, които осигуряват по-добра издръжливост и устойчивост на корозия в сравнение със стандартните стомани.

 • Стил и външен вид

 Фирмите производителки предлагат голям избор, който да отговаря на визията или стила на вашият мотор, като внимават за външния му вид и дизайн.

 • Проверете гаранцията

Проверете дали ауспухът идва с гаранция, особено ако планирате да го монтирате сами или с техници, които не са одобрени от производителя. 

 • Бюджет

Накрая, важен фактор при избора на ауспух е бюджетът. Има широка гама от цени за ауспусни системи, вариращи от по-икономични до висок клас. 

Потърсете и подходящите за вашият мотор аксесоари

В нашият онлайн магазин BobiMX.com освен голямо разнообразие на мото екипировка като ауспуси за мотор, произведени от водещите фирми в тази област, като Acerbis; Akrapovic; Athena; DRC-Zeta; Exed Parts; FMF; HGS и др., може да намерите и необходимите аксесоари към тях. Някои от популярните са:

Шумопоглъщател (мъфлър)

Мъфлърът е елемент на ауспусната система, който намалява шума, произведен от мотора по време на изгарянето на газовете. Може да се избере мъфлър с определен дизайн или конструкция, за да се подобри звука на мотора спрямо предпочитанията на собственика.

Изходен накрайник

Това е част от системата, която изпуска газовете в атмосферата. Този аксесоар може да бъде заменен с стоманен, спортен или извит дизайн, който да подобри външния вид на мотора.

Тунингови тръби 

Те са специализирани тръби, които могат да бъдат добавени към ауспусната система, за да се подобри производителността на мотора чрез оптимизиране на движението на газовете.

Катализатор 

Добавянето на катализатор в ауспусната система може да помогне за намаляване на вредните емисии, произведени от двигателя. Това е особено полезно, ако искате да се съобразите с екологичните стандарти и регулации.

Термична изолация

Тя може да бъде добавена в някои части на ауспусната система, за да се намали топлината, изпускана от вашия мотоциклет, и за да се предпазят близките компоненти от изгаряне.

Защитни плочи или кожуси 

В зависимост от типа на мотора и начина на употреба, могат да бъдат добавени защитни плочи или кожуси, които да защитават ауспусната система от удари, влага или камъни, особено за офроуд каране.

Прекъсвачи за шума

Тези устройства позволяват на моториста да променя шума, произвеждан от ауспуха, като променя конфигурацията на ауспусната система. Това може да бъде полезно за хората, които искат да променят звука на своя мотор според своите предпочитания или средата, в която карат.

Ауспуси за кросови мотори

 В мото екипировката им има някои специфични особености, които ги правят подходящи за офроуд каране или състезания. Техните ауспуси също имат особености и специфични изисквания:

 • Издръжливост - ауспухът им е проектиран да издържа на по-големи натоварвания и удари, които са характерни за офроуд условията. Изработват се от здрави материали, които издържат на силни вибрации и удари.
 • Защита - Много от ауспусните системи за тях включват допълнителни защитни елементи или плочи, които предпазват от удари, камъни и други препятствия на пътя. Тези защитни мерки помагат да се предпази ауспусната система от повреди и износване.
 • Подвижен дизайн - Имат по-гъвкав и подвижен дизайн, който позволява на мотора да се движи по неравни терени без да се поврежда ауспусът. Това може да включва по-гъвкави тръби или монтажни елементи, които позволяват на ауспуса да се движи свободно.
 • Производителност - Въпреки, че ауспусните системи за кросови мотори са проектирани за издръжливост и защита, те също така могат да бъдат оптимизирани за по-добра производителност и отзивчивост на мотора. Някои системи включват специализирани дизайни или материали, които подобряват разхода на гориво и мощността на двигателя.

Проблеми и дефекти свързани с ауспуха на мотора


Най-често срещаните дефекти в ауспусната система на моторите са свързани с изхвърлянето на газовете. Това може да включва изтичане на газове поради разрушаване на ауспусните тръби или дупки в мъфлъра. Тези проблеми могат да доведат до загуба на производителност на мотора и намалена ефективност на горивото.

Ауспусната система е изложена на влага и сол от пътищата, което може да доведе до корозия и ръжда. Този проблем е по-често срещан в региони с агресивни условия на пътя или при използване на мотора в зимни условия със солени пътища.

При неправилна инсталация или дефектен дизайн на ауспуха може да възникне прегряване на някои части от системата. Това води до деформация или износване на компонентите му.

Друг проблен е износването на мъфлъра вследствие на топлина и вибрации. Това може да доведе до повишен шум от мотора или намалена ефективност на шумопоглъщането.

Проблемите може да възникнат и от катализатора, като засичане или засядане, поради неправилна работа или намаляване на ефективността му.

 Външни фактори като вибрации и удари могат да доведат до ослабване или разкъсване на връзките или крепежните елементи на ауспусната система.

Прочетете още
Прочетете по-малко
Филтри
Цвят
Марка
Колекция
Цена
Категории
Цвят
черен
оранжев
син
червен
зелен
бял
сив
жълт
никел
Марка
Acerbis
Akrapovic
Athena
DRC-Zeta
Exed Parts
FMF
HGS
KTM
Oxa Factory
Pro Circuit
Progrip
Twin Air
Yoshimura
X-Grip
Колекция
Fatty
Gnarly
Ново
Цена
лв.
лв.
Сортиране
Най-нови
Цена най-ниска
Цена най-висока
Най-намалени