Как да изберете гуми според вида на мотора?

Как да изберете гуми според вида на мотора?

02 Jan 24

Както знаеш, изборът на гуми е от критично значение за безопасността и показване на възможностите на твоя мотор. Но знаеш ли, че типът гуми, който селектираш, трябва да се базира не само на модела на твоя мотор, но и на стила ти на шофиране?

Ако обичаш да усещаш адреналина от неравните пътища или предпочиташ спокойната увереност на шосето, гумите за мотор имат различни характеристики, които отговарят на твоите нужди.

Задай си въпроса: "На какви условия ще подлагам гумите си най-често?" Отговорът ще те насочи към правилния избор – било то гуми за сух асфалт или такива, предназначени за променливи метеорологични условия.

Грайферът, съставът на гумата и дори шумът от въртене са фактори, които може би не вземаш под внимание, но които значително променят управлението на мотора.

Не забравяй, че експертите препоръчват смяна на гумите на мотора на всеки няколко години, независимо от износването им. Също така проверявай редовно налягането в гумите, защото това може да повлияе на спирачния път и общия контрол над мотора.

Сега, когато вече знаеш основите, нека да разгледаме как да изберем най-подходящите гуми за твоя двуколесен приятел, според това как и къде обичаш да караш.

Основни характеристики на гумите за различни видове мотори

Изборът на правилните гуми е от ключово значение за безопасността и ефективността на мотора. Всеки тип гуми има характеристики, които определят колко подходящи са те за специфични условия и стил на каране.

Размери и протектори

Размерът на гумата е отпечатан на страничната ѝ стена и включва ширината, височината и диаметъра. За спортни гуми, ширината е по-голяма за по-добро сцепление в завоите. Протекторът трябва да има добро изпомпване на вода при мокри условия.

 • Спортни гуми: обикновено широки, с ниско налягане и мек каучук за максимален контакт с асфалта.
 • Офроуд гуми: по-зъбести и с груб протектор за сцепление на неравни терени.
 • Зимни гуми: с фини ламели за по-добро сцепление в студено време.

Съответствие с климат и сезон

Знаете ли, че зимните гуми са разработени да запазват еластичността на каучука и при ниски температури? Те са задължителни за места със снежен и леден климат. За разлика от тях, при топъл климат спортните гуми с твърд каучук подобряват управлението и скоростта.

 • Летни гуми: оптимизирани за топло време и сухи условия.
 • Всесезонни гуми: компромис между летните и зимните, подходящи за умерени климатични условия.

Тип на мотора и предназначение на гумите

Гумите трябва да отговарят на изискванията на вашия мотор – туристически, спортен или офроуд. За спортни мотори, скорост и агресивност на шофирането, изискват гуми с висока издръжливост на температура и износване.

Ако вашето приключение включва неравни пътища, изберете кросови гуми с усилени странични стени и дълбоки канали на протектора.

 • Туристически мотори: комфорт и издръжливост.
 • Спортни мотори: прецизност и сцепление.
 • Офроуд мотори: издръжливост на трудни терени и добро сцепление.

Практически съвети за избор и поддръжка на гуми

Знаете ли че изборът на правилните гуми и тяхната постоянна поддръжка може да удължи живота на вашия мотор и да подобри вашето шофиране? Нека разгледаме конкретни съвети, които ще ви помогнат да направите най-добрия избор.

При какви условия шофирате

Обмислете вашия стил на шофиране и условията, при които обикновено карате мотора си. Ако сте приключенец, който обича терена, тогава туристическите гуми тип Continental TKC 80 са за вас.

За градските шофьори се препоръчват гуми със солиден дизайн като Pirelli Angel GT, които осигуряват по-добро сцепление на пътя.

 • Сухи условия: Изберете гуми с по-твърда смес за по-добра издръжливост.
 • Мокри условия: Търсете гуми с дълбоки канали за отводняване като Dunlop Roadsmart.

Съображения за бюджета и цената

Определянето на бюджет и разбирането на цена-качество е от значение. Въпреки че марковите гуми могат да са скъпи, те често предлагат по-дълъг живот и по-добри характеристики.

 • Евтини гуми: Може да спестите в началото, но често пъти износването е по-бързо.
 • Скъпи гуми: Инвестицията обикновено се оправдава с по-дълъг живот и по-добри характеристики.

Гаранция и износване

Прочетете внимателно гаранцията за износване, която гумите предлагат. Стандартите за износване обикновено са обхванати в индексите за товароносимост и скорост, които са отпечатани на самата гума. Помнете, че редовната поддръжка и наблюдението на тези индекси помагат да увеличите максимално живота на вашите гуми.

 • Индекси на гумите: Проверете индексите за товар и скорост, за да гарантирате, че гумите отговарят на вашите нужди.
 • Ротация на гумите: Редовната ротация може да намали неравномерното износване.

Къде да закупите качествени гуми

Изборът на място за закупуване на гумите е важен за получаване на най-доброто съотношение между цена и качество. В сайта BobiMX.com предлагаме атрактивни цени на качествени гуми за всеки вид мотор или ATV.