Мото облекло - критерии за правилен избор

Изборът на подходящо облекло за моториста е от ключово значение за безопасността и комфорта по време на каране. 

Преди всичко облеклото трябва да предоставя адекватна защита при евентуално падане. Това включва вградени протектори за раменете, лактите, коленете и гърба. Материалът на облеклото трябва да бъде здрав и устойчив на износване.

По важност шлемът е най-важната част от мото облеклото. Изберете каска за мотор, която отговаря на международните стандарти за безопасност. Тя трябва да се избира правилно и да покрива цялата глава.

Облеклото трябва да е подходящо за конкретните условия, в които ще карате и да отговаря на вашия стил на каране. Например, текстилните якета и панталони са добър избор за разнообразни условия, а коженото облекло предоставя допълнителна защита при падания.

Облеклото за каране на мотор трябва да се избира правилно за да не ограничава свободата на движение и комфорт. Разгледайте модели със системи за регулиране на размера и възможност за приспособяване.

Спазвайте своя бюджет, но не правете компромиси по отношение на качеството и безопасността. Мото облеклото е инвестиция във вашата сигурност.

Преди да закупите вашето облекло, прегледайте внимателно характеристиките на различните модели и ги сравнете с вашите нужди и стил на каране. Винаги е добре да се консултирате с експерти в магазина или да четете рецензии, за да направите информиран избор.

Какво включва екипировката за мотоциклетизъм и на какво да обърнем внимание

Мото екипировката включва разнообразни компоненти, предназначени да предпазват моториста от различни опасности, свързани с карането на мотор. 

Шлем (каска)

Шлемът е най-важната част от екипировката и предоставя защита на главата от наранявания при евентуални падения. Шлемовете включват защита за лицето и възможност за закопчаване. Той трябва да се избира правилно, да бъде удобен и да покрива цялата глава. Вентилационните отвори могат да бъдат полезни за комфорта.

Мото яке

Якето предоставя защита на горната част на тялото. Доброто кожено яке за всеки моторист включва вградени протектори за раменете, лактите и гърба за допълнителна безопасност. Всяко яке за мотор трябва да бъде изработено от здрави и устойчиви на износване материали като кожа или текстил. 

Мото панталон

Панталоните за мотор осигуряват защита на краката и бедрата. Те могат да включват вградена защита за коленете. Материалът трябва да е здрав и устойчив на износване. 

Мото обувки

Качествените ботуши и обувки са разработени за защита на краката и глезените. Те имат здрави подметки, които да предпазват от плъзгане, здрави материали и защити за глезените. .

Ръкавици

Ръкавиците за мотор могат да са с подплатени длани и вградени протектори за кокалчетата.

Дъждобрани и термо облекла

Дъждобраните предпазват от влага, а термо облеклата осигуряват топлина в студени условия. Те често могат да бъдат сваляни или променяни в зависимост от нуждите.

Очила или визьори

Очилата или визьорите предпазват очите от вятър, насекоми и други частици във въздуха. Защитените визьори в шлемовете също могат да предоставят UV защита.

Протектори за гърба, коленете, лактите и други части за тялото

Протекторите за врат могат да добавят допълнителна защита на тялото. Протекторите за гърба служат за предпазване на гърба при евентуално падане.
Наколенките са подходяща подкрепа за коленете, лактите и други части от тялото, които могат да бъдат подложени на удар или контузия при каране.

Комбинирани костюми

Комбинираният мото костюм е предназначен да осигури пълна защита, като обединява якето и панталона в едно цяло облекло.
Важно е мото екипировката да бъде избрана с внимание, като се вземат предвид индивидуалните нужди, стилът на каране и условията на пътя. 

Кои са най-често срещаните повреди в облеклото на мотористите?

Най-често срещаните повреди включват:

 • Износване - Използването на мото облекло може да доведе до износване на материалите. Това може да се прояви като изтъняване на места, дупки или дори разкъсвания.
 • Повреди на шевовете - Шевовете в облеклото са критични за цялостта, здравината и осигуряваната безопасност. По време на падане или при интензивна употреба шевовете могат да се повредят, което изисква ремонт.
 • Проблеми със закопчалките и циповете - Циповете и закопчалките на якета, панталоните, обувките и други части от екипировката могат да се повредят или зацапат, затруднявайки тяхното закопчаване или отваряне.
 • Деформации на протекторите - Протекторите, които предпазват раменете, лактите, коленете и гърба, могат да се деформират след интензивна употреба или при удар. Трябва редовно да се проверяват за евентуални промени в структурата им.
 • Износване на вътрешните подплати - Вътрешните подплати и материалите, които се допират директно до тялото се износват с времето. Това може да включва подплати за якета, вътрешни подложки на панталоните и други.
 • Изгаряния от изпускателни газове - Мото облеклото, особено тези части от него, които покриват краката, е застрашено от изгаряния от горещите газове. Това може да доведе до деформации или промяна цвета на материалите.
 • Повреди от дъжд и вода - Водоустойчивите материали и шевове могат да бъдат нарушени с времето или след интензивна употреба. Това може да доведе до пропускане на вода и намаляване на водоустойчивостта на облеклото.
 • Изгубени или счупени елементи - Към някои видове облекло за мотоциклетисти се включват допълнителни елементи, като пластини или подложки. Тези части могат да се изгубят или счупят, което изисква тяхната подмяна.
 • Износване на протекторите - Протекторите за коленете, лактите и други места на тялото могат да се износят с времето и да загубят своите защитни качества.

За да запазите дълготрайността и ефективността на мото екипировката си, редовно я проверявайте и извършвайте необходимите ремонти или подмени при забелязани проблеми.

Как се поддържа мото облеклото

Поддържането на мото екипа е важна част от осигуряването на неговата дълготрайност и функционалност. Ето някои общи съвети за поддръжка на различни видове мото екипировка:

 • Мото якета и панталони

Перете текстилните части съобразно инструкциите на производителя, използвайки подходящи почистващи средства.
Кожените части могат да бъдат почиствани със специализирани продукти за почистване на кожа. Редовната грижа запазва еластичността на кожата.
Проверявайте якето и панталоните за евентуални проблеми или износвания, особено около шевовете и протекторите.

 • Мото боти и обувки

При използване на кожени обувки, нанасяйте редовно подходящ кожен балсам или крем, за да поддържате мекотата и еластичността на кожата.
Проверявайте връзките, закопчалките и циповете за евентуални повреди и ги подменяйте при необходимост.

 • Ръкавици

Почиствайте своите мото ръкавици след всяко използване, използвайки подходящи средства за почистване на материала.
Проверявайте шевовете и протекторите за износвания и деформации.
Следвайте инструкциите на производителя за поддръжка.

 • Очила и визьори

Почиствайте очилата и визьорите с мека кърпа, за да избегнете надраскване.
Използвайте специални почистващи препарати за отстраняване на инсекти и замърсявания от визора.
Избягвайте използването на абразивни материали или хартия за почистване.

 • Шлем

Редовно почиствайте външната част на шлема с мека кърпа и слаб почистващ препарат, подходящ за материала на шлема.
Избягвайте употребата на абразивни вещества, които могат да повредят покритието на шлема.
Почиствайте визора с внимание, за да не деформирате или надраскате покритието му.

Вътрешната подплатка и възглавниците на каската могат да се свалят и перат съгласно инструкциите на производителя. Избягвайте използването на агресивни химикали, разтворители или абразивни материали за почистване на каската, тъй като те могат да повредят материалите и покритията на каската.

Вътрешната страна на каската обикновено има специално покритие, което може да бъде повредено от агресивни почистващи препарати. Използвайте слаб почистващ препарат или специален почистващ препарат за каски.

Редовно проверявайте закопчалките, системата за заключване или другите механизми за закрепване на каската, за да гарантирате тяхната правилна работа и безопасност.

Каските имат ограничен срок на експлоатация, което се определя от материалите и технологиите, използвани при производството им. Ако каската ви е била изложена на удар или ако сте забелязали износване, трябва да я подмените.

Защо да се доверите на BobiMX

В нашия онлайн магазин за мото екипировка вие ще намерите качествени и на достъпна цена облекло и аксесоари, които ще ви помогнат да окомплектовате вашето облекло за мотор. Ние предлагаме продукти на най-реномираните производители в бранша и можем да задоволим и най-взискателния вкус.

121
продуктa
Изглед
Филтри
Размер
Цвят
Марка
FXR
Колекция
Цена
Категории
Размер
XS
S
S/M
M
L
L/XL
XL
XXL
3XL
4XL
22
24
26
28
30
32
34
36
38
40
42
44
Цвят
черен
оранжев
син
червен
зелен
бял
сив
жълт
кафяв
розов
камуфлаж
Марка
100%
Acerbis
Alpinestars
Answer
Bering
Eleveit
Fly Racing
Fox
FXR
Gaerne
Leatt
Progrip
Shot
Thor
UFO
Колекция
180
4009
4010
Adventure
Airmatic
Arkon
Astro
Atomic
Bakundu
Boogie
Brisker
Carbon G 3.0
Clutch
Clutch Pro
Cognito
Cold Cross
Contact
Contender
Copper
Cortex
Devo
Diskor
Elite
Enduro One
FTA
Freeway
GPX 4.5
Gravity
Hydromatic
ITrack
Kaloway
Kelly
Kinetic
MX WP
MX X-H
MX X-P
MX1
Planet
Podium
Podium Pro
Profile
Pulse
R-Core
RX-3
Radial
Raid
Range S6
Razzer
Reflex
Rev
Revo
Ridecamp
Ridefit
Rift
Riva
S-Max
S20Y
SMX-Z
SP-2
SP-5
SPX
Score
Siberia
Sling MX
Special Edition
Stretch Pro
T-Jaw
T-SPS
Taiga
Transfer
Vision
Walshe
X-Duro
X-Enduro
X-Flex
X-Gear
X-Legend
X-Trail
Zayane
Цена
лв.
лв.
Сортиране
Най-нови
Цена най-ниска
Цена най-висока
Най-намалени